Deelnemers

WAAR KOOP JE FAIRTRADE PRODUCTEN?

In Gemeente Wijk bij Duurstede worden al veel eerlijke producten gekocht en verkocht. De werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede wil ervoor zorgen dat in onze gemeente een ruimer Fairtrade aanbod komt bij winkels, in de horeca, in kantines van bedrijven en sportclubs. En ook stimuleren we scholen en kerken om mee te werken om kennis en bewustzijn over fair trade en vrijwilligerswerk te vergroten.

We streven niet alleen ver weg eerlijke handel met respect voor mens en milieu na. We stimuleren ook initiatieven voor verantwoord ondernemen (MVO) en verduurzaming van onze samenleving dichtbij. 

Hierbij kun je denken aan winkels die producten verkopen die diverse wereldproblemen bestrijden zoals vis met MSC keurmerk, hout met FSC keurmerk of kleding erkend door Made By / Fair Wear. En ook aan bedrijven die bewust producten inkopen met het EKO keurmerk, groene stroom gebruiken of een eigen fonds hebben voor projecten in ontwikkelingslanden. In het kader van verduurzaming van onze samenleving dragen we ook een warm hart toe aan de verkoop en het gebruik van streekproducten en biologische producten. En we nemen actief deel aan verschillende netwerkbijeenkomsten over duurzaamheid en energie initiatieven.

Wil je weten wie er meedoen? Kijk dan verder onder de verschillende bedrijfstakken en organisaties.

Wat goed is, komt van Fair!

Zachte kracht verbinden om te vernieuwen

Van onze ambassadeur John van Baalen:

Ik was laatst dialoogsupporter bij het Revius bij de toets voor junior dialoogbegeleider. Het thema was "Wie is m'n held". Ëén van de deelnemers zei dat ze wel held wilde zijn voor kinderen in Afrika en ook de anderen gaven toen aan wel iets te willen betekenen. Ik vertelde ze over het Gambia onderwijsproject van Amy en Frans van Berkel. Ik vertelde ze ook dat wij vanuit de Wereldwinkel meer contact zoeken met de jongeren. De week daarop werd ik uitgenodigd om hierover met de leerlingenraad in gesprek te gaan. 

Zo ontmoet ik ook buiten de Wereldwinkel in onze Wijkse gemeenschap vaak medeburgers die actief aan de Fairtrade gedachte werken of willen werken. Zowel jong als ouder. Zij zijn niet altijd goed zichtbaar en hebben ook vaak de tijd niet om in zichtbaarheid te investeren. Toch zou het goed zijn als we samen meer zichtbaar zouden zijn als zachte krachten die iets concreets doen of zoeken. Als we ons verlangen zichtbaar maken en samen verbinden dan ontdekken we ook nieuwe wegen om de Fairtrade gedachte vorm te geven. 

In onze Wereld winkel zijn we gestart met een intensieve zoektocht naar nieuwe vormen. Ieder die met ons mee wil denken roepen we op. We zoeken vernieuwing in inrichting, assortiment, beleving etc. Vernieuwing is al zichtbaar in de duurzame producten. 

Ook zoeken we vernieuwing in het bereiken van ieder in onze gemeenschap die een warm hard heeft voor producenten in de derde Wereld, die willen dat zij met eerlijke prijzen, menselijke en milieu bewuste omstandigheden te maken hebben.

Deze brief is zo'n nieuwe weg en helpt om ons als zachte krachten meer zichtbaar maken en meer te verbinden met elkaar. Een mooi initiatief dat helpt samen nieuwe wegen te vinden om een duurzame inrichting van onze wereld zowel dichtbij als ver weg vorm te geven.

Fijn dat we nu een nieuwsbrief hebben die ons verbind. 

John van Balen
Voorzitter Stichting Wereldwinkel Wijk bij Duurstede