Wijk is Fairtrade-Gemeente

foto Tjapko en John.jpgdonderdag 30 juli 2015

Wijk bij Duurstede, 27 juli 2015 . De gemeente Wijk bij Duurstede heeft deze maand de titel Fairtrade-Gemeente toegekend gekregen!

Op 17 juli jl. spraken Jeanine Polman en Henriëtte Sanders, beiden vrijwilligers van de initiatiefgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede, over Fairtrade met burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Hans Marchal en John van Balen, voorzitter van de Wereldwinkel. De dames vertelden de heren eerst het kersverse goede nieuws. Als Fairtrade-Gemeente is Wijk bij Duurstede een gemeente met bewuste aandacht voor producten die milieubewust gemaakt zijn, voor een eerlijk loon en onder menselijke omstandigheden.

Certificering

‘Met dank aan alle deelnemende bedrijven, winkels, scholen, horeca, (maatschappelijke) organisaties, de gemeente en enthousiaste vrijwilligers is certificering binnen tien maanden gelukt,’ vertellen de vrijwilligsters van de Wereldwinkel en de initiatiefgroep. ‘Een goede reden om de bestuurders van onze gemeente en de voorzitter van de Wereldwinkel eens te bevragen naar hun ambitie ten aanzien van eerlijke handel, ver weg en dichtbij!’ vult Jeanine Polman aan.

Ambitie

Bij de Wereldwinkel, de gemeente en ook de provincie Utrecht bestond al langer de ambitie om Fairtrade-Gemeente te willen worden en het initiatief op te pakken. John van Balen geeft een voorschot: ‘Het is ons doel om meer aandacht te creëren voor Fairtrade en een grotere bewustwording te bereiken bij inwoners, organisaties en bedrijfsleven binnen onze gemeente voor eerlijke handel. Dat is geslaagd als je ziet en hoort dat kiezen voor Fairtrade wordt overwogen en het een vanzelfsprekende, een soort van dagelijkse manier van leven wordt. En dat moet zich dus niet beperken tot onze winkel. We stimuleren daarom ook initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van onze samenleving dichtbij in onze eigen gemeente, waarbij samenwerking en verbinding worden gestimuleerd. In onze winkels zie je ook steeds meer duurzame producten.’

Actief burgerinitiatief en ondersteuning gemeente

Marchal voegt hier aan toe: ‘Ook de gemeente was al snel overtuigd van de haalbaarheid van de Fairtrade campagne. Dat resulteerde in het besluit van het college van b&w om actief mee te doen. Niet alleen met de inkoop van Fairtrade koffie, thee en andere producten, maar ook met ondersteuning van ambtenaren en de belofte om het Fairtrade criterium op te nemen in het inkoopbeleid.’ Burgemeester Poppens bevestigt nog eens nadrukkelijk hoe belangrijk het vandaag de dag is dat dergelijke prachtige projecten vanuit actief burgerinitiatief en lokale betrokkenheid worden opgezet en uitgevoerd. De inzet van de vele vrijwilligers is hierbij zo belangrijk. B&w kan bestuurlijk aandacht creëren, ook in samenwerking met buurgemeenten, maar het daadwerkelijke initiatief en de uitvoering ligt hier juist bij de inwoners zelf. Allen zijn het er over eens dat bewustwording en gedragsverandering niet vanuit de overheid kunnen worden opgelegd, maar juist vanuit eigen ambitie en werken aan een breed draagvlak ontstaan. Volgens Poppens sluit de ambitie ook nauw aan bij waar onze gemeente voor staat, namelijk het creëren van een eerlijk speelveld met eerlijk loon voor eerlijk werk.

Positieve gevolgen

Poppens en Marchal spreken hun bijzondere waardering uit voor de inzet van de initiatiefgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede. Volgens Marchal levert de titel zeker een hele positieve uitstraling voor de gemeente op en komen we als provincie Utrecht dichter bij de titel Fairtrade-Provincie. Van Balen voegt nog toe dat het behalen van de titel het denken over verbinding in de gemeente positief beïnvloedt en het hopelijk verder zal stimuleren. En Poppens adviseert tot slot de Fairtrade campagne vooral door te zetten, vérder na te denken over slimme inzet van social media en arrangementen te bedenken met ‘EigenWijksheid’ om verdere samenwerking en verbinding te organiseren. Zij zijn ook uitzonderlijk blij dat de titel Fairtrade Gemeente Wijk bij Duurstede toegekend is en zijn graag aanwezig bij de officiële titeluitreiking op zaterdag 5 september, tijdens het ‘Kleurrijk Uit in Wijk festival’. Het programma hiervoor wordt op een later tijdstip nader bekend gemaakt.

« Terug

Reacties op 'Wijk is Fairtrade-Gemeente'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Wijk bij Duurstede 'Fairtrade gemeente'

De gemeente Wijk bij Duurstede doet mee aan de landelijke campagne om gemeenten Fairtrade te maken. In Wijk bij Duurstede is een werkgroep actief dat zowel inwoners als bedrijven stimuleert op een Fairtrade-manier te consumeren of werken

Fairtrade staat voor een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stel je boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

Als Wijk bij Duurstede proberen we daarom de vraag en het aanbod van Fairtrade-producten in onze gemeente te vergroten. Sinds 2015 voldoet de gemeente Wijk bij Duurstede aan een aantal criteria (deze staan op landelijke website) en mag het de titel 'Fairtrade gemeente' dragen. Met de prolongatie is de titel tot 2020 een feit.

Wat doet de werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede?

De werkgroep wordt bemand door vrijwilligers en een werknemer van de gemeente. We informeren winkels, bedrijven en organisaties en de horeca over Fairtrade, duurzame ontwikkeling en MVO en proberen hen enthousiast over deze werkwijzen te maken. Daarnaast zoeken we het gesprek op met inwoners over Fairtrade en stimuleren we educatie op zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs.

 Lees meer ...

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat goed is, komt van Fair!

Fairtrade Gemeente

Fairtrade groeit iedere dag. En iedere dag verbinden nieuwe mensen, bedrijven en organisaties zich aan de Fairtrade gemeente campagne. Samen maken we heel Nederland Fairtrade en zorgen we voor duurzame armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. 

Fairtrade algemeen

  • Meer dan 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden werken onder fairtrade condities
  • Ruim 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden profiteren (indirect) van de effecten van eerlijke handel
  • 69% van de Nederlandse huishoudens koopt fairtrade producten
  • Wij Nederlanders drinken dagelijks 2 miljoen kopjes fairtrade koffie
  • Het fairtrade assortiment bij supermarkten is uitgebreid met o.a. cola, kokosnoten, ananassen, haricot verts, limoenen en vele huismerk producten
  • Retailwaarde van de in 2015 verkochte fairtrade producten bedroeg € 242 miljoen

Voor meer informatie lees......

 

Doe mee!

Iedereen in Wijk bij Duurstede - die samen met andere bedrijven, winkels, inwoners en de lokale overheid lokaal wil werken aan meer eerlijke handel – kan meedoen. Je doet mee door zelf Fairtrade producten te verkopen of te gebruiken en dat actief uit te dragen. Lees meer …

Vrijwilligers gezocht!

De werkgroep Fairtrade heeft dringend behoefte aan vrijwilligers. U kunt op verschillende manieren meedoen:
 - per project of evenement deelnemen
 - volledig lid worden van de werkgroep en deelnemen aan alle overleggen en activiteiten
 - hand- en spandiensten verrichten

Heeft u belangstelling? Dan kunt u contact opnemen met Miriam Bensman via m.bensman@wijkbijduurstede.nl.  

Eerlijke kleding kopen



FAIRTRADEKLEDING
Veel kleding wordt geproduceerd in zgn. lage-lonen-landen zoals bv. Bangaldesh en India. Ook merkkleding zoals Mango Benetton en Primark! Om bewuster om te gaan met productie en verkoop van fairtrade kleding is in 1989 de Schone Kleren Campagne gestart. Deze campagne heeft tot doel de arbeidsomstandigheden voor arbeiders in de kledingindustrie te verbeteren. Deze organisatie eist een 'leefbaar loon' in het betreffende land, zodat men genoeg geld verdient voor huisvesting, eten en drinken, gezondheidszorg en onderwijs. D.m.v. lobby's en acties probeert de Schone Kleren Campagne de kleding industrie in die lage-lonen-landen te verduurzamen.

Marieke Eyskoot heeft twee praktische boeken geschreven over duurzame kleding: 'Talking Dress' in 2012 en 'Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle' in 2017. (o.a. te koop bij Bol.com)
In deze boeken geeft zij ook een aantal praktische tips voor de aanschaf van duurzame kleding:
tip 1: Kies kwaliteit boven kwantiteit
tip 2: Koop minder; ruim us kledingkast regelmatig op
tip 3: Koop meer van 'merken' die het goed doen: bv. Fair Wear Foundation en GOTS label
tip 4: Stel vragen over de herkomst van kleding
tip 5: Waak voor 'greenwashing' - het suggereren van duurzaamheid. Blijf kritisch
tip 6: Koop vintage kleding

Fairtrade week: Wijkse fotowedstrijd! Wie is de Wijkse Fairtrade power woman?

Doe mee aan Wijkse fotowedstrijd! Wie is de Wijkse Fairtrade power woman?


De Fairtrade Week is van 27 oktober tot 4 november 2018. Het thema is dit jaar ‘Women Empowering’. Fairtrade promoot gelijkheid, zodat zowel mannen als vrouwen eerlijk kunnen handelen. Dit kan pas als iedereen gelijke kansen krijgt op sociaal, economisch en politiek gebied. Ook in Wijk bij Duurstede staan we stil bij dit thema. De Werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede organiseert namelijk een fotowedstrijd.

Maak een originele foto van jouw Fairtrade power woman
Waaraan moet je foto voldoen?

  • Er moet een powervrouw op staan
  • Op de foto is een = teken te zien (staat voor gelijkheid man-vrouw en gelijke kansen)
  • Stuur de foto voor 9 november in naar info@fairtradewijkbijduurstede.nl

    Laat je creativiteit de vrije loop, alle soorten foto’s zijn welkom! Bijvoorbeeld een foto met Fairtrade producten, met jouw favoriete Fairtrade winkel. Iedereen kan meedoen: jij, je vriend(in), samen met collega’s/vrienden/familieleden.

Stuur de foto in en maak kans op een leuke Fairtrade prijs!

Podium

Project Fairtrade op Het Anker

maandag 11 juni 2018 De ‘Explora groepen’ hebben een project over Fairtrade gedaan. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen, zoals hoe het proces is van banaan of koffie van plantage tot supermarkt. lees verder

Lancering EerlijkWinkelen app

maandag 11 juni 2018 Zelfs met winkelen kun je een bijdrage leveren aan een betere wereld. Met de app Eerlijk winkelen kan je zien waar je duurzame en eerlijke producten kan kopen. Nu ook met de Wijkse winkels! lees verder

Nieuws

Blog vaderdag https://www.eerlijkwinkelen.nl/eerlijkeblogs

maandag 11 juni 2018 17 juni is het vaderdag, zie een blog hierover op site van Eerlijk Winkelen, https://www.eerlijkwinkelen.nl/eerlijkeblogs                  lees verder

landelijke Fairtradeweek 27 oktober tot en met 4 november

maandag 11 juni 2018 Landelijke Fairtradeweek 27 oktober tot en met 4 november lees verder

Prolongatie titel Fairtrade gemeente tot 2020

maandag 11 juni 2018 Prolongatie titel Fairtrade gemeente Wijk bij Duurstede tot 2020! lees verder

Tips, vragen of opmerkingen?