Fairtrade Gemeente Wijk bij Duurstede

Hoe behaalden we de titel?

Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek startten in oktober 2014 met de campagne Fairtrade Gemeente, op initiatief van de WereldWinkel Wijk bij Duurstede in overleg met de Gemeente. Inmiddels zijn er in Nederland ruim 60 gemeentes Fairtrade. Dit betekent dat in die gemeentes niet alleen de lokale overheid maar ook winkels, horeca, bedrijven, non profit organisaties en inwoners veel aandacht schenken aan Fairtrade. De initiatiefgroep Fairtrade Gemeente Wijk bij Duurstede is er inmiddels allang in geslaagd de eervolle titel van Fairtrade Gemeente binnen 10 maanden te behalen en ook te behouden in de jaren erna. 

Wijk bij Duurstede 'Fairtrade gemeente'

De gemeente Wijk bij Duurstede doet mee aan de landelijke campagne om gemeenten Fairtrade te maken. In Wijk bij Duurstede is een werkgroep actief dat zowel inwoners als bedrijven stimuleert op een Fairtrade-manier te consumeren of werken

Fairtrade staat voor een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stel je boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

Als Wijk bij Duurstede proberen we daarom de vraag en het aanbod van Fairtrade-producten in onze gemeente te vergroten. Sinds 2015 voldoet de gemeente Wijk bij Duurstede aan een aantal criteria (deze staan op landelijke website) en mag het de titel 'Fairtrade gemeente' dragen.

En we gaan door. Eens in de twee jaar moeten we de titel herbevestigen en bewijzen dat we nog steeds voldoen aan de criteria.

Wat doet de werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede?

De werkgroep wordt bemand door vrijwilligers en een werknemer van de gemeente. We informeren winkels, bedrijven en organisaties en de horeca over Fairtrade, duurzame ontwikkeling en MVO en proberen hen enthousiast over deze werkwijzen te maken. Daarnaast zoeken we het gesprek op met inwoners over Fairtrade en stimuleren we educatie op zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs.

Voorwaarden

Om Fairtrade Gemeente te worden dient Wijk bij Duurstede (WBD) aan 6 voorwaarden (lees meer) te voldoen:

  • Lokale werkgroep
  • Het gemeentebestuur omarmt Fairtrade
  • Winkels en horeca doen mee
  • Bedrijven en organisaties nemen deel
  • Media aandacht
  • Stimulering MVO initiatieven

Wat goed is, komt van Fair!