Fairtrade Gemeente

De initiatiefnemers van Fairtrade Gemeente gebruiken in de campagne de internationale definitie van Fairtrade. Deze definitie is in 1998 opgesteld door FINE, een organisatie waarin alle betrok­kenen in de Fairtrade ketens over de hele wereld zijn betrokken. Van de producent en de importeur, tot de retailers, het bedrijfsleven en het onafhankelijke keurmerk. Samen hebben al deze partijen afgesproken wat zij verstaan onder Fairtrade.

Wat zijn de internationale Fairtrade criteria?

In FINE is afgesproken dat Fairtrade altijd voldoet aan de volgende criteria (lees meer):

  • Markttoegang voor de meest kwetsbare boeren en producenten.
  • Duurzame en eerlijke handelsvoorwaarden.
  • Capaciteitopbouw & Empowerment
  • Consumentenbewustwording en lobby
  • Fairtrade als ‘sociale beweging

Fairtrade Nederland

De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van ICCO, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar. De Fairtrade Gemeente Campagne reikt jaarlijks de titel ‘Fairtrade Gemeente’ uit aan gemeentes in Nederland.

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat die gemeente en de inwoners zeer betrokken zijn bij fairtrade. In een Nederlandse Fairtrade Gemeente worden veel fairtrade producten verkocht en gebruikt in diverse gelegenheden als restaurants, winkels en bedrijven. Wil je jouw bedrijf, winkel of organisatie Fair maken? Klik dan hier voor meer informatie!