Wijk is Fairtrade-Gemeente

foto Tjapko en John.jpgdonderdag 30 juli 2015 19:43

Wijk bij Duurstede, 27 juli 2015 . De gemeente Wijk bij Duurstede heeft deze maand de titel Fairtrade-Gemeente toegekend gekregen!

Op 17 juli jl. spraken Jeanine Polman en Henriëtte Sanders, beiden vrijwilligers van de initiatiefgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede, over Fairtrade met burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Hans Marchal en John van Balen, voorzitter van de Wereldwinkel. De dames vertelden de heren eerst het kersverse goede nieuws. Als Fairtrade-Gemeente is Wijk bij Duurstede een gemeente met bewuste aandacht voor producten die milieubewust gemaakt zijn, voor een eerlijk loon en onder menselijke omstandigheden.

Certificering

‘Met dank aan alle deelnemende bedrijven, winkels, scholen, horeca, (maatschappelijke) organisaties, de gemeente en enthousiaste vrijwilligers is certificering binnen tien maanden gelukt,’ vertellen de vrijwilligsters van de Wereldwinkel en de initiatiefgroep. ‘Een goede reden om de bestuurders van onze gemeente en de voorzitter van de Wereldwinkel eens te bevragen naar hun ambitie ten aanzien van eerlijke handel, ver weg en dichtbij!’ vult Jeanine Polman aan.

Ambitie

Bij de Wereldwinkel, de gemeente en ook de provincie Utrecht bestond al langer de ambitie om Fairtrade-Gemeente te willen worden en het initiatief op te pakken. John van Balen geeft een voorschot: ‘Het is ons doel om meer aandacht te creëren voor Fairtrade en een grotere bewustwording te bereiken bij inwoners, organisaties en bedrijfsleven binnen onze gemeente voor eerlijke handel. Dat is geslaagd als je ziet en hoort dat kiezen voor Fairtrade wordt overwogen en het een vanzelfsprekende, een soort van dagelijkse manier van leven wordt. En dat moet zich dus niet beperken tot onze winkel. We stimuleren daarom ook initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaming van onze samenleving dichtbij in onze eigen gemeente, waarbij samenwerking en verbinding worden gestimuleerd. In onze winkels zie je ook steeds meer duurzame producten.’

Actief burgerinitiatief en ondersteuning gemeente

Marchal voegt hier aan toe: ‘Ook de gemeente was al snel overtuigd van de haalbaarheid van de Fairtrade campagne. Dat resulteerde in het besluit van het college van b&w om actief mee te doen. Niet alleen met de inkoop van Fairtrade koffie, thee en andere producten, maar ook met ondersteuning van ambtenaren en de belofte om het Fairtrade criterium op te nemen in het inkoopbeleid.’ Burgemeester Poppens bevestigt nog eens nadrukkelijk hoe belangrijk het vandaag de dag is dat dergelijke prachtige projecten vanuit actief burgerinitiatief en lokale betrokkenheid worden opgezet en uitgevoerd. De inzet van de vele vrijwilligers is hierbij zo belangrijk. B&w kan bestuurlijk aandacht creëren, ook in samenwerking met buurgemeenten, maar het daadwerkelijke initiatief en de uitvoering ligt hier juist bij de inwoners zelf. Allen zijn het er over eens dat bewustwording en gedragsverandering niet vanuit de overheid kunnen worden opgelegd, maar juist vanuit eigen ambitie en werken aan een breed draagvlak ontstaan. Volgens Poppens sluit de ambitie ook nauw aan bij waar onze gemeente voor staat, namelijk het creëren van een eerlijk speelveld met eerlijk loon voor eerlijk werk.

Positieve gevolgen

Poppens en Marchal spreken hun bijzondere waardering uit voor de inzet van de initiatiefgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede. Volgens Marchal levert de titel zeker een hele positieve uitstraling voor de gemeente op en komen we als provincie Utrecht dichter bij de titel Fairtrade-Provincie. Van Balen voegt nog toe dat het behalen van de titel het denken over verbinding in de gemeente positief beïnvloedt en het hopelijk verder zal stimuleren. En Poppens adviseert tot slot de Fairtrade campagne vooral door te zetten, vérder na te denken over slimme inzet van social media en arrangementen te bedenken met ‘EigenWijksheid’ om verdere samenwerking en verbinding te organiseren. Zij zijn ook uitzonderlijk blij dat de titel Fairtrade Gemeente Wijk bij Duurstede toegekend is en zijn graag aanwezig bij de officiële titeluitreiking op zaterdag 5 september, tijdens het ‘Kleurrijk Uit in Wijk festival’. Het programma hiervoor wordt op een later tijdstip nader bekend gemaakt.

« Terug

Reacties op 'Wijk is Fairtrade-Gemeente'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.