Nieuwsoverzicht

FAIRTRADEKLEDING
Veel kleding wordt geproduceerd in zgn. lage-lonen-landen zoals bv. Bangaldesh en India. Ook merkkleding zoals Mango Benetton en Primark! Om bewuster om te gaan met productie en verkoop van fairtrade kleding is in 1989 de Schone Kleren Campagne gestart. Deze campagne heeft tot doel de arbeidsomstandigheden voor arbeiders in de kledingindustrie te verbeteren. Deze organisatie eist een 'leefbaar loon' in het betreffende land, zodat men genoeg geld verdient voor huisvesting, eten en drinken, gezondheidszorg en onderwijs. D.m.v. lobby's en acties probeert de Schone Kleren Campagne de kleding industrie in die lage-lonen-landen te verduurzamen.

Marieke Eyskoot heeft twee praktische boeken geschreven over duurzame kleding: 'Talking Dress' in 2012 en 'Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle' in 2017. (o.a. te koop bij Bol.com)
In deze boeken geeft zij ook een aantal praktische tips voor de aanschaf van duurzame kleding:
tip 1: Kies kwaliteit boven kwantiteit
tip 2: Koop minder; ruim us kledingkast regelmatig op
tip 3: Koop meer van 'merken' die het goed doen: bv. Fair Wear Foundation en GOTS label
tip 4: Stel vragen over de herkomst van kleding
tip 5: Waak voor 'greenwashing' - het suggereren van duurzaamheid. Blijf kritisch
tip 6: Koop vintage kleding

Eerlijke kleding kopenWijkse fotowedstrijd! Wie is de Wijkse Fairtrade power woman?

Doe mee aan Wijkse fotowedstrijd! Wie is de Wijkse Fairtrade power woman?

De Fairtrade Week is van 27 oktober tot 4 november. Het thema is dit jaar ‘Women Empowering’. Fairtrade promoot gelijkheid, zodat zowel mannen als vrouwen eerlijk kunnen handelen. Dit kan pas als iedereen gelijke kansen krijgt op sociaal, economisch en politiek gebied. Ook in Wijk bij Duurstede staan we stil bij dit thema. De Werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede organiseert namelijk een fotowedstrijd. 

Maak een originele foto van jouw Fairtrade power woman
Waaraan moet je foto voldoen?

  • Er moet een powervrouw op staan
  • Op de foto is een = teken te zien (staat voor gelijkheid man-vrouw en gelijke kansen)
  • Stuur de foto voor 9 november in naar info@fairtradewijkbijduurstede.nl.

     

Laat je creativiteit de vrije loop, alle soorten foto’s zijn welkom! Bijvoorbeeld een foto met Fairtrade producten, met jouw favoriete Fairtrade winkel. Iedereen kan meedoen: jij, je vriend(in), samen met collega’s/vrienden/familieleden.

 

Stuur de foto in en maak kans op een leuke Fairtrade prijs!

Eerlijk winkelen App Wijk bij Duurstede

EerlijkWinkelen app wijst weg naar duurzame producten

Zelfs met winkelen kun je een bijdrage leveren aan een betere wereld. De vraag is vaak waar  je dan duurzame producten kan kopen. Met de app EerlijkWinkelen heb je plattegronden van ruim 60 gemeenten bij de hand, met daarop bijna 2000 winkels waar je eerlijk kunt winkelen. En het leuke is: Wijk bij Duurstede staat nu ook in die app!
Snel een overzicht van winkels met fair trade, biologische en tweedehands producten
De app wijst je de weg naar winkels die fair trade, biologische of tweedehands producten verkopen. Zo heb je in een mum van tijd een overzicht van de eerlijke winkels in de stad waar je je bevindt.
De EerlijkWinkelen app voor Wijk start tijdens de Markt van de Toekomst
Tijdens de Markt van de Toekomst op 26 mei is om 14 uur de officiële lancering van de app voor Wijk bij Duurstede. Deze mooie taak ligt bij wethouder duurzaamheid, Hans Marchal, en twee deelnemers aan de app: Caroline Kouwenhoven (van The Home Company, onderdeel van het Woontheater) en Ellen Vunderink  (van Ellen Natuurlijk). Daarbij ontvangen 10 mensen in het publiek, een tasje met traktaties. Het deelnemen aan de app voor Wijk bij Duurstede is een initiatief van de werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede en de Wereldwinkel.
Het aanbod in Wijk bij Duurstede in de app heeft veel variatie
Hoewel Wijk bij Duurstede een kleine gemeente is, kunnen we trots zijn op het duurzame aanbod. Het winkelaanbod is bovendien heel gevarieerd: van kleding tot cadeauartikelen en van groente en fruit tot meubels. Ook staan Wijkse horecagelegenheden in de app. Via sociale media knoppen in de app kun je meteen aan je vrienden en volgers laten weten welke leuke winkel met eerlijke producten je ontdekt hebt.
De app is gratis te downloaden
Dit downloaden kan ook via de website www.eerlijkwinkelen.nl, waar eveneens alle informatie over de app terug te vinden is.
Zo zie je, dat je je leven niet drastisch hoeft om te gooien om een steentje bij te dragen aan een duurzame wereld.

Project Fairtrade op Het Anker

Onderzoeken Fairtrade door leerlingen van Brede School Het Anker

De zogenaamde ‘Explora groepen’ werkten de afgelopen tijd aan een project over Fairtrade. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen, zoals:

  • hoe is het proces van banaan of koffie van plantage tot supermarkt?
  • hoe is Tony Chocolonely ontstaan?
  • welke verschillen zijn er in aanbod van Faitrade-producten tussen verschillende supermarkten in Wijk bij Duurstede?

Leerkrachten Annet van Middelkoop en Meindert-Jan Bol begeleidden de leerlingen bij hun onderzoeken. De resultaten van de onderzoeken zijn donderdagochtend 5 april gepresenteerd door de leerlingen. Ook wethouder Hans Marchal en leden van de werkgroep Fairtrade waren daarbij aanwezig. 

Gedicht Fairtrade

Flairtje in Wijk

Flairtje in Wijk
Tijdens de landelijke Fairtrade Week heeft Wijk bij Duurstede meegedaan met de fair food campagne ‘Flairtje'.

In Wijk bij Duurstede hebben restaurant Naast de Poort, lunchcafé De Graanschuur en het bedrijfsrestaurant in het Huis van de Gemeente een maand lang speciale Flairtje menu’s op de kaart gezet.
Met fair food wordt bijgedragen aan de internationale Global Goals voor duurzame ontwikkeling. Fair food zorgt er immers voor dat de boeren hier én daar een eerlijke, betere prijs krijgen dan wat in de handel gangbaar is. Door die betere prijs wordt armoede onder de boeren bestreden en komt er ruimte voor verduurzaming van de landbouw en van ons voedsel.

Prolongatie titel Fairtrade gemeente

Prolongatie titel Fairtrade gemeente
Wijk bij Duurstede mag zicht ook de komende twee jaar Fairtrade gemeente noemen. De landelijk jury die Fairtrade gemeenten beoordeelt  is zeer positief over de Fairtrade campagne in Wijk bij Duurstede.
Sinds de titeluitreiking in 2015 is de werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede (inwoners met ondersteuning van gemeente en Binding) actief doorgegaan met haar campagne.
Het aantal deelnemers in Wijk bij Duurstede ligt hoog en blijft toenemen. Ook heeft de werkgroep veel media-aandacht gerealiseerd door deelname aan verschillende evenementen en door goede communicatie. Wij bedanken alle collega’s die hieraan hebben bijgedragen / die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Nieuws

Blog vaderdag https://www.eerlijkwinkelen.nl/eerlijkeblogs

11-06-2018 11:41 11-06-2018 11:41 17 juni is het vaderdag, zie een blog hierover op site van Eerlijk Winkelen, https://www.eerlijkwinkelen.nl/eerlijkeblogs                  lees verder

landelijke Fairtradeweek 27 oktober tot en met 4 november

11-06-2018 11:20 11-06-2018 11:20 Landelijke Fairtradeweek 27 oktober tot en met 4 november lees verder

Prolongatie titel Fairtrade gemeente tot 2020

11-06-2018 11:11 11-06-2018 11:11 Prolongatie titel Fairtrade gemeente Wijk bij Duurstede tot 2020! lees verder

Aftrap Fairtrade Week tijdens een titelfeest

28-10-2015 20:03 28-10-2015 20:03 Afgelopen zaterdag was de aftrap van de Fairtrade Week in Den Haag. lees verder

Wil Kosterman leest voor op de Dag van de Duurzaamheid

Wil Kosterman voorlezen Driehoek.jpg11-10-2015 14:53 11-10-2015 14:53 Wijk bij Duurstede, 10 oktober 2015. Op de Dag van de Duurzaamheid en de Kinderboekenweek kwam wethouder Wil Kosterman afgelopen vrijdag op basisschool de Driehoek voorlezen in de groep van ... lees verder