Project Fairtrade op Het Anker

maandag 11 juni 2018

De ‘Explora groepen’ hebben een project over Fairtrade gedaan. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen, zoals hoe het proces is van banaan of koffie van plantage tot supermarkt.

De zogenaamde ‘Explora groepen’ werkten de afgelopen tijd aan een project over Fairtrade. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen, zoals:

  • hoe is het proces van banaan of koffie van plantage tot supermarkt?
  • hoe is Tony Chocolonely ontstaan?
  • welke verschillen zijn er in aanbod van Faitrade-producten tussen verschillende supermarkten in Wijk bij Duurstede?

Leerkrachten Annet van Middelkoop en Meindert-Jan Bol begeleidden de leerlingen bij hun onderzoeken. De resultaten van de onderzoeken zijn donderdagochtend 5 april gepresenteerd door de leerlingen. Ook wethouder Hans Marchal en leden van de werkgroep Fairtrade waren daarbij aanwezig. 

« Terug

Reacties op 'Project Fairtrade op Het Anker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Wijk bij Duurstede 'Fairtrade gemeente'

De gemeente Wijk bij Duurstede doet mee aan de landelijke campagne om gemeenten Fairtrade te maken. In Wijk bij Duurstede is een werkgroep actief dat zowel inwoners als bedrijven stimuleert op een Fairtrade-manier te consumeren of werken

Fairtrade staat voor een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, stel je boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

Als Wijk bij Duurstede proberen we daarom de vraag en het aanbod van Fairtrade-producten in onze gemeente te vergroten. Sinds 2015 voldoet de gemeente Wijk bij Duurstede aan een aantal criteria (deze staan op landelijke website) en mag het de titel 'Fairtrade gemeente' dragen. Met de prolongatie is de titel tot 2020 een feit.

Wat doet de werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede?

De werkgroep wordt bemand door vrijwilligers en een werknemer van de gemeente. We informeren winkels, bedrijven en organisaties en de horeca over Fairtrade, duurzame ontwikkeling en MVO en proberen hen enthousiast over deze werkwijzen te maken. Daarnaast zoeken we het gesprek op met inwoners over Fairtrade en stimuleren we educatie op zowel basisscholen als in het voortgezet onderwijs.

 Lees meer ...

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Wat goed is, komt van Fair!

Fairtrade Gemeente

Fairtrade groeit iedere dag. En iedere dag verbinden nieuwe mensen, bedrijven en organisaties zich aan de Fairtrade gemeente campagne. Samen maken we heel Nederland Fairtrade en zorgen we voor duurzame armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. 

Fairtrade algemeen

  • Meer dan 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden werken onder fairtrade condities
  • Ruim 6 miljoen mensen in ontwikkelingslanden profiteren (indirect) van de effecten van eerlijke handel
  • 69% van de Nederlandse huishoudens koopt fairtrade producten
  • Wij Nederlanders drinken dagelijks 2 miljoen kopjes fairtrade koffie
  • Het fairtrade assortiment bij supermarkten is uitgebreid met o.a. cola, kokosnoten, ananassen, haricot verts, limoenen en vele huismerk producten
  • Retailwaarde van de in 2015 verkochte fairtrade producten bedroeg € 242 miljoen

Voor meer informatie lees......

 

Doe mee!

Iedereen in Wijk bij Duurstede - die samen met andere bedrijven, winkels, inwoners en de lokale overheid lokaal wil werken aan meer eerlijke handel – kan meedoen. Je doet mee door zelf Fairtrade producten te verkopen of te gebruiken en dat actief uit te dragen. Lees meer …

Vrijwilligers gezocht!

De werkgroep Fairtrade heeft dringend behoefte aan vrijwilligers. U kunt op verschillende manieren meedoen:
 - per project of evenement deelnemen
 - volledig lid worden van de werkgroep en deelnemen aan alle overleggen en activiteiten
 - hand- en spandiensten verrichten

Heeft u belangstelling? Dan kunt u contact opnemen met Miriam Bensman via m.bensman@wijkbijduurstede.nl.  

Eerlijke kleding kopen



FAIRTRADEKLEDING
Veel kleding wordt geproduceerd in zgn. lage-lonen-landen zoals bv. Bangaldesh en India. Ook merkkleding zoals Mango Benetton en Primark! Om bewuster om te gaan met productie en verkoop van fairtrade kleding is in 1989 de Schone Kleren Campagne gestart. Deze campagne heeft tot doel de arbeidsomstandigheden voor arbeiders in de kledingindustrie te verbeteren. Deze organisatie eist een 'leefbaar loon' in het betreffende land, zodat men genoeg geld verdient voor huisvesting, eten en drinken, gezondheidszorg en onderwijs. D.m.v. lobby's en acties probeert de Schone Kleren Campagne de kleding industrie in die lage-lonen-landen te verduurzamen.

Marieke Eyskoot heeft twee praktische boeken geschreven over duurzame kleding: 'Talking Dress' in 2012 en 'Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle' in 2017. (o.a. te koop bij Bol.com)
In deze boeken geeft zij ook een aantal praktische tips voor de aanschaf van duurzame kleding:
tip 1: Kies kwaliteit boven kwantiteit
tip 2: Koop minder; ruim us kledingkast regelmatig op
tip 3: Koop meer van 'merken' die het goed doen: bv. Fair Wear Foundation en GOTS label
tip 4: Stel vragen over de herkomst van kleding
tip 5: Waak voor 'greenwashing' - het suggereren van duurzaamheid. Blijf kritisch
tip 6: Koop vintage kleding

Fairtrade week: Wijkse fotowedstrijd! Wie is de Wijkse Fairtrade power woman?

Doe mee aan Wijkse fotowedstrijd! Wie is de Wijkse Fairtrade power woman?


De Fairtrade Week is van 27 oktober tot 4 november 2018. Het thema is dit jaar ‘Women Empowering’. Fairtrade promoot gelijkheid, zodat zowel mannen als vrouwen eerlijk kunnen handelen. Dit kan pas als iedereen gelijke kansen krijgt op sociaal, economisch en politiek gebied. Ook in Wijk bij Duurstede staan we stil bij dit thema. De Werkgroep Fairtrade Wijk bij Duurstede organiseert namelijk een fotowedstrijd.

Maak een originele foto van jouw Fairtrade power woman
Waaraan moet je foto voldoen?

  • Er moet een powervrouw op staan
  • Op de foto is een = teken te zien (staat voor gelijkheid man-vrouw en gelijke kansen)
  • Stuur de foto voor 9 november in naar info@fairtradewijkbijduurstede.nl

    Laat je creativiteit de vrije loop, alle soorten foto’s zijn welkom! Bijvoorbeeld een foto met Fairtrade producten, met jouw favoriete Fairtrade winkel. Iedereen kan meedoen: jij, je vriend(in), samen met collega’s/vrienden/familieleden.

Stuur de foto in en maak kans op een leuke Fairtrade prijs!

Podium

Project Fairtrade op Het Anker

maandag 11 juni 2018 De ‘Explora groepen’ hebben een project over Fairtrade gedaan. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen, zoals hoe het proces is van banaan of koffie van plantage tot supermarkt. lees verder

Lancering EerlijkWinkelen app

maandag 11 juni 2018 Zelfs met winkelen kun je een bijdrage leveren aan een betere wereld. Met de app Eerlijk winkelen kan je zien waar je duurzame en eerlijke producten kan kopen. Nu ook met de Wijkse winkels! lees verder

Nieuws

Blog vaderdag https://www.eerlijkwinkelen.nl/eerlijkeblogs

maandag 11 juni 2018 17 juni is het vaderdag, zie een blog hierover op site van Eerlijk Winkelen, https://www.eerlijkwinkelen.nl/eerlijkeblogs                  lees verder

landelijke Fairtradeweek 27 oktober tot en met 4 november

maandag 11 juni 2018 Landelijke Fairtradeweek 27 oktober tot en met 4 november lees verder

Prolongatie titel Fairtrade gemeente tot 2020

maandag 11 juni 2018 Prolongatie titel Fairtrade gemeente Wijk bij Duurstede tot 2020! lees verder

Tips, vragen of opmerkingen?