Scholen

Nieuw fairtrade lespakket en fairtrade spreekbeurttas voor de basisschool

De werkgroep Fairtradegemeente Wijk bij Duurstede heeft deze zomer hard gewerkt aan de samenstelling van een mooi, nieuw fairtrade lespakket en een fairtrade spreekbeurttas. Beide onderdelen zijn bedoeld voor de middenbouw en bovenbouw van de basisscholen in Wijk bij Duurstede. Deze lessen over eerlijke handel kunnen in het schoolplan onder het thema duurzaamheid of onder het thema wereldoriëntatie een plek krijgen.

Het lespakket bestaat o.a. uit een PowerPointpresentatie met opdrachtkaarten, waar de kinderen in groepjes mee aan de slag kunnen gaan. Er zijn ook opdrachten bij die de kinderen zelfstandig bij diverse supermarkten kunnen uitvoeren, zoals informatie zoeken over levensmiddelen o.a. van Fair Trade Original en Max Havelaar. Verder zitten er twee informatieve films in voor de bovenbouw (groep 6 en groep 7) van Max Havelaar die in samenwerking met Klokhuis zijn gemaakt en die het hele fairtrade verhaal mooi in beeld brengen.

Naast dit lespakket is er ook een ‘fairtrade spreekbeurttas’ met zeven fairtrade artikelen uit de Wereldwinkel die uit verschillende werelddelen en landen komen. Voor de leerkracht zitten er informatiebladen bij van alle artikelen met informatie waar, hoe en door wie deze artikelen gemaakt zijn. De kinderen kunnen in kleine groepjes met een vragenlijst, de informatie op de artikelen met hulp van internet op zoek gaan naar het fairtrade verhaal achter deze artikelen en een spreekbeurt voorbereiden.

Foto spreekbeurttas.JPG

Er zit ook een ‘Tony’s Chocolonely chocoladewijzer’ in de spreekbeurttas, een kleurrijk beeldverhaal over de productie en handel van cacao in Afrika, waarmee de kinderen een spreekbeurt kunnen voorbereiden over de eerlijke productie van chocolade zonder kinderarbeid en zij kunnen hun eigen chocoladewikkel ontwerpen.

Alle lesmaterialen staan ook digitaal op een USB-stick.

Als er leerkrachten van basisscholen zijn, die belangstelling hebben in dit fairtrade lespakket voor hun school kunnen zij contact opnemen met: Edwin van Dorp mailadres e.vandorp@wijkbij duurstede.nl of Miriam Bensmann mailasres m.bensmann@wijkbijduurstede.nl 

Kort filmpje over Fairtrade thee Sri Lanka

Project het Anker

Onderzoeken Fairtrade door leerlingen van Brede School Het Anker

De zogenaamde ‘Explora groepen’ werkten de afgelopen tijd aan een project over Fairtrade. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende onderwerpen, zoals:

  • hoe is het proces van banaan of koffie van plantage tot supermarkt?
  • hoe is Tony Chocolonely ontstaan?
  • welke verschillen zijn er in aanbod van Faitrade-producten tussen verschillende supermarkten in Wijk bij Duurstede?

Leerkrachten Annet van Middelkoop en Meindert-Jan Bol begeleidden de leerlingen bij hun onderzoeken. De resultaten van de onderzoeken zijn donderdagochtend 5 april gepresenteerd door de leerlingen. Ook wethouder Hans Marchal en leden van de werkgroep Fairtrade waren daarbij aanwezig. 

Gedicht Fairtrade